O manifestaciji

Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija «Dani berbe grožđa» Čitluk tradicionalno se održava od 1955. godine kao vrlo značajan događaj za čitavo Brotnjo i njegove žitelje. Posvećena je početku berbe plodova trsa i održava se u mjesecu rujnu i to prvi tjedan nakon crkvenog blagdana Sv. križa i traje do 3 (tri) dana. Iz godine u godinu, ova manifestacija sve je bogatija i bogatija, a želje je organizatora da preraste u međunarodnu smotru vinara, vinogradara i kulturnog stvaralaštva. Svoj pravi procvat u programskom smislu, manifestacija je doživjela nakon Daytonskog sporazuma i prestanka ratnih djelovanja u BiH, a posebice nakon 1998. godine kada je i donesena Statutarna odluka i njome precizirana svrha i ciljevi održavanja ove manifestacije.

Mnoga su kulturno-umjetnička društva bila sudionicima «Dana berbe grožđa» i mnogobrojnim posjetiteljima prikazala i pokazala dio bogate baštine čiji su vjerni čuvari. Brotnjak, loza i vino čvrsto su se isprepleli poput starodrevnog povijesnog tropleta; sjedinili se i postali jedno. Isprepleli su se u radosti i trpljenju; stopili se u neraskidivu nit ljubavi koju ništa ne može prekinuti. I ta se ljubav prenosi s pokoljenja na pokoljenje – s oca na sina.

Malo se koji kraj može podičiti s toliko vinarija kao Brotnjo, ali što je još bitnije, vina iz ovih vinarija već su postala prepoznatljiva po svojoj kvaliteti i ne mali broj njihovih proizvođača okitio se zlatnim i ostalim odličjima i priznanjima za vrhunsku kvalitetu, čule su se riječi pojedinih govornika u povodu održavanja ove manifestacije.

Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija «Dani berbe grožđa» Čitluk odavno je prerasla okvire Brotnja i Hercegovina, a na dobrome je putu da preraste i granice BiH i postane manifestacija međunarodnog karaktera, što je još uvijek neostvarena želje njezinih organizatora, ali sve je više naznaka kako će se i to dogoditi.