Knjiga „Vinske priče – Bosna i Hercegovina“ predstavljena u Podrumima Andrija

Dani berbe grožđa „Brotnjo-2020“, 65. turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija, nastavljeni su sinoć u Podrumima Andrija stručnim predavanjima i predstavljanjem knjige „Vinske priče – Bosna i Hercegovina“, autora Željka Garmaza.

Organizacijski odbor 65. Dana berbe grožđa ovaj je program organizirao u suradnji sa Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Federalni m agro-mediteranskim zavodom Mostar, što je suradnja koja daje uspješne rezultate već dugi niz godina.

Uspješnu suradnju u organizaciji stručnih predavanja za vinogradare i vinare u svom uvodnom obraćanju istaknuo je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, koji je uz pozdravne riječi upućene svim nazočnima također kazao nekoliko riječi o organizaciji manifestacije u do sada nezapamćenim uvjetima, koji su se odrazili na sve sfere života.

Nakon uvodnog obraćanja, prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta, održao je predavanje na temu: „Fitoplazma, zlatno žutilo vinove loze – velika prijetnja hercegovačkim vinogradarima“, tijekom kojega je upozorio na simptome zaraze fitoplazmom, načine širenja zaraze, trenutno stanje u BiH i mjere koje bi se trebale provesti na području Hercegovine kako zlatna žutica, kao vrlo ozbiljna bolest vinove loze, ne bi uzrokovala znatne gubitke u vinogradarsko-vinarskom sektoru.

Velike gubitke u vinogradarsko-vinarskom sektoru prouzrokovala je pandemija koronavirusa. O utjecaju Covid-a 19 na vinarstvo EU i BiH predavanje je održao prof dr. sc. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agro-mediteranskog zavoda Mostar, nakon čijeg predavanja je predstavljana knjiga Vinske priče – Bosna i Hercegovina“.

Autor sinoć predstavljene knjige u Podrumima Andrija je Željko Garmaz, novinar koji se nakon klasičnog novinarskog posla upustio u pisanje blogova i knjiga, ali i humanitarni rad. Svoju osmu knjigu posvetio je vinarima s područja cijele BiH, no među 36 vinskih portreta najviše je vinara iz Hercegovine a razumljivo je da su značajno mjesto zauzeli i vinari iz Brotnja kao srca vinogradarske i vinarske proizvodnje u BiH.

Predstavljajući svoju knjigu Garmaz je kazao kako je čitateljima želio predočiti životne priče vinara, opisati uvijete u kojima rade a kroz vinske priče, napisane na anegdotalan način, također je želio pokazati priču o kraju iz kojega vinari dolaze.

Autor knjige u svojim opisima izostavlja organoleptičke opise vina, umjesto kojih u vinskim pričama donosi predstavljanje životne priče vinara jer je uvjeren da će na taj način najbolje predstaviti vinare te da je karakter vinara preslikan u njegovo vino.

– Bezbroj zanimljivih priča. Ono što je zanimljivo, nigdje više priča na tako malom prostoru kao ovdje. To je ono na što možete biti jako ponosni, zaključio je Garmaz na predstavljanju knjige koja na 440 stranica donosi 36 portreta vinara iz BiH.