Počeli 63. Dani berbe grožđa

Trodnevna turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018“ započela je sinoć otvaranjem izložbe slika i predstavljanjem knjige. U Galeriji klub Matice hrvatske u Čitluku sinoć je otvorena izložba slika akademske slikarice Marije Galić pod nazivom „Suhozid sjećanja“, a nakon razgledavanja izložbe, u hotelu Brotnjo predstavljena je knjiga „Sestra Dominika“ autora Emila Raspudića.

Marija Galić, diplomirala je slikarstvo u Ljubljani u klasi profesora Mladena Jernejca. Do sada je priredila 19 samostalnih izložbi, te je sudjelovala na šezdesetak skupnih izložbi, no postavljanje izložbe „Suhozid sjećanja“ u Čitluku njezino je prvo samostalno predstavljanje u Bosni i Hercegovini.

Autoričin stvaralački opus i samu autoricu, nakon uvodnog pozdrava, nazočnima je predstavio prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, koji je ovom prilikom istaknuo zadovoljstvo što je Ogranak Matice hrvatske u okviru 63. Dana berbe grožđa u Čitluku imao priliku ugostiti istaknutu umjetnicu poput Marije Galić.

Počašćena srdačnom dobrodošlicama, autorica izložbe se zahvalila organizatoru i nazočnima, nakon čega je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbra Dana berbe grožđa, izložbu proglasio otvorenom.

Danas je prvi dan manifestacije i drago mi je da i ove godine manifestaciju započinjemo kulturnim programom. Općina Čitluk je glavni organizator manifestacije, ali nam u organizaciji svake godine pomaže Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, na čemu zahvaljujem Ogranku. Također, zahvaljujem se autorici Mariji Galić što se potrudila i izdvojila svoje vrijeme da nam pokaže svoje radove ovdje u Čitluku. Svi smo bezbroj puta čuli da postoji velika poveznica između vina i umjetnosti, ali bi ovom prilikom istaknuo i poveznicu između naših vinograda i kamena. Naziv ove izložbe me asocira na suhozide i krajolike naše Hercegovine. Ništa nije povezano tako snažno kao suhozidi i naši vinogradi – kazao je Smoljan i proglasio izložbu otvorenom.

Otvaranje izložbe „Suhozid sjećanja“ bio je prvi dio sinoćnjeg programa, dok je u drugom dijelu predstavljana deseta knjiga književnika Emila Raspudića.
Na predstavljanju knjige u Hotelu Brotnjo o Raspudiću, književniku koji je za svoj rad nagrađivan brojnim nagradama među kojima svakako valja istaknuti Srebrnu povelju Matice Hrvatske i Godišnju nagradu Općine Čitluk, i njegovim djelima govorili su prof. Andrija Stojić, glavna urednica dječjeg časopisa „Cvrčak“ Jasna Ćorić, mr. sc. Marko-Antonio Brkić i fra Marinko Šakota.

Knjiga „Sestra Dominika“ tiskana je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk i Udruge Cvrčak, a istinite priče koje je Raspudić sažeo u četiri poglavlja ilustracijama su obogatili: likovi umjetnici Dalibor Dado Pehar i Mirko Raspudić, dok je knjigu dizajnirao Ivica Selak.

Nakon što su predstavljači s nazočnima podijelili svoje dojmove o novoj Raspudićevoj knjizi, autor se zahvalio predstavljačima, mladom glazbeniku iz OGŠ Brotnjo koji je nastupio u dijelu programa, čelnim ljudima općine Čitluk i svima nazočnima. Na poseban način Emil Raspudić se zahvalio svima koji su materijalno potpomogli tiskanje knjige, za koju je autor kazao:

Nećakinja časne sestre Dominike Barbarić, jednom prilikom ispričala mi je samo tri stvari iz života njezine tetke Matije, odnosno časne sestre Dominike. O tome kako je voljela raditi u vrtu i navrćati voćke, te o još dvije dogodovštine. I, odjednom mi je došla ideja napisati knjigu o životu časnih sestra, a povod tomu bijaše život časne Dominike i četiri obitelji koje su sa njome rodbinski i prijateljski povezane. I tako nastade ova knjiga, koju sada predstavljamo. U životopisu sestre Dominike inkorporirane su životne priče još dviju časnih sestara, tako je ova priča dobila, nadam se, na većoj dinamičnosti i zanimljivosti. U prvi mah mislio sam napisati knjigu samo o časnoj Dominiki, ali tijekom pisanja predomislio sam se i dodao još tri poglavlja, ovim redom: Oskudna vremena – nekoliko priča o vrlo teškom, ali burnom i zanimljivom životu u Hercegovini nakon II Svjetskog rata, zatim poglavlje – Ilkine planinske priče, i na kraju, poglavlje: Baba na konju – pregršt kratkih ilustriranih priča, za najmlađe. Sve u svemu, ova knjiga namijenjena je za svaki uzrast i svaka generacija može naći, po koju, nadam se, zanimljivu priču.

Na kraju programa, Predrag Smoljan, predsjednik OO Dana berbe grožđa, svim sudionicima uručio je prigodne zahvalnice i darove.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1988337311230518&type=1&l=e776159105