Predsjednik Federacije BiH prihvatio poziv za pokroviteljstvo Dana berbe grožđa

U uvodnom izlaganju, općinski načelnik Ivo Jerkić upoznao je Predsjednika Federacije BiH s aktualnom političkom i gospodarskom situacijom u općini Čitluk te predstavio započete, realizirane i planirane projekte, kao i prioritete ove lokalne zajednice za naredno razdoblje.

Također, informirao je predsjednika Federacije BiH o  kapitalnim projektima na kojima Općina radi te istaknuo da je Općina riješila pitanje vodoopskrbe za područje cijele općine i da je u Potpolju izgradila uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
Među brojnim aktivnostima i realiziranim projektima, načelnik Jerkić istaknuo je projekt izgradnje dijela glavnog kolektora kanalizacijskog sustava i tlačnog voda za hodočasničko mjesto Međugorje, kao i projekt rekonstrukcije zgrade i vraćanje suda u Čitluk, odnosno ponovno formiranje Općinskog suda Čitluk.

Prema riječima načelnika Jerkića, projekt rekonstrukcije pristupne ceste R 425-a od Tromeđe do Zvirovića, od posebnog je značaja za općinu Čitluk, jer bi se time riješio pristup Međugorja ka autoputu i dalje prema europskim zemljama, a ovo pitanje za općinu Čitluk važno je i jer najveći broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje, jedno od najvećih svjetskih središta vjerskog turizma, dolaze upravo tom dionicom.

Načelnik Jerkić pokazao je zanimanje za novi Zakon o turizmu Federacije BiH, te iznio stajalište da bi se određeni dio prikupljenih prihoda trebao vratiti u općinu gdje su i prikupljeni.

Kad je u pitanju gospodarska situacija u općini Čitluk, načelnik Jerkić istaknuo je tri gospodarske zone s popratnom infrastrukturom, na kojima je izgrađeno 40 proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata i gdje je zaposleno oko 1300 osoba.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo radom Općine Čitluk, koja je ostvarila značajne rezultate u načinu upravljanja i u razvitku gospodarstva te čestitao načelniku i suradnicima na uspješnom radu i dobroj organizaciji u pružanju usluga stanovnicima općine Čitluk.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja na realizaciji strateških ciljeva općine Čitluk, definiranih u Strategiji razvoja općine Čitluk do 2020. godine,u kojoj je predviđeno da će se i budući razvoj općine temeljiti na razvoju hodočasničkog turizma u Međugorju i Bijakovićima, razvoju vinogradarstva i vinarstva, trgovine te uslužnih djelatnosti i prerađivačke industrije.

Na kraju sastanka, predsjednik Federacije BiH prihvatio je poziv za pokroviteljstvo turističko – kulturno – gospodarske manifestacije „Dani berbe grožđa Brotnjo 2016“ koja će se održati od 16. do 19 rujna ove godine.