Premjerno predstavljen roman „Od Franje do Franje“

Sinoć je, u okviru programa 62. Dana berbe grožđa, premijerno predstavljen roman „Od Franje do Franje“, treći roman nagrađivane autorice Anite Martinac. Predstavljanje romana održano je u Hotelu Brotnjo, a uz prof. Andriju Stojića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk, u predstavljanju su sudjelovali: Hloverka Novak Srzić, prof. dr. sc. Antun Lučić, prof. Željko Primorac i autorica Anita Martinac.

Sinoćnje predstavljanje romana čiji su nakladnici Ogranak Matice hrvatske u Čitluk i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima posjetili su brojni posjetitelji koji su mogli uživati u izvanrednom kulturnom događaju.

Na početku predstavljanja, domaćin prof. Andrija Stojić pozdravio je sve nazočne i kazao kako su rijetki poput Anite Martinac na dokumentiran način u svojim romanima pisali o prošlim krvavim godinama hrvatskog naroda.

Romani Anite Martinac zaslužuju našu posebnu pozornost… Sva tri romana su istinski književni dragulji književnice, majstorice jezika koja ne zapisuje, već iznova stvara. Autorica naglašava kako ovaj roman nije samo povijesni roman, već i obiteljska saga. Ovaj roman ne potiče samo naš intelekt već i osjećaje – kazao je na početku predstavljanja romana „Od Franje do Franje“ prof. Andrija Stojić.

Roman zasnovan na istinitoj životnoj priči

Uistinu, najnoviji roman Anite Martinac obiteljska je saga koja prati život glavne junakinje Anice Škrobo koja sama svoj život opisuje riječima : „Živjela sam od Franje do Franje“, pa od tud i naslov romana.

Riječ je o istinitoj priči. Glavna junakinja romana je Anica Škrobo i ona je doslovno svoj život opisala riječima: „Živjela sam od Franje do Franje“. Rođena je 1901. godine, a preminula je 1992. godine – kazala je autorica Anita Martinac i pojasnila kako u romanu čitateljima predočava Aničin životni put-obiteljsku sagu, odnosno sve one događaje koji su vezani za ispreplitanje Hercegovine i Slavonije, sva previranja i san o stvaranju hrvatske države.

Željela bih naglasiti o kojem razdoblju je riječ. Radnja romana prolazi kroz vrijeme Banovine, Kraljevine, Nezavisne države Hrvatske, zatim konac Drugog svjetskog rata, vrlo teško poraće i sve do Domovinskog rata. U romanu uspoređujem činjenice iz Drugog svjetskog rata sa Domovinskim ratom i nekim doticajima, povlačim jednu povijesnu paralelu kroz životne priče – pojasnila je Anita Martinac čija glavna junakinja kao mlada djevojka biva jedna od onih koje je fra Didak spasio od gladi odvođenjem u Slavoniju.

U romanu su obrađena mnogobrojna značajna povijena razdoblja pa je stoga prof. Željko Primorac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vrgorac, na predstavljanju o romanu kazao:

Najnoviji roman Anite Martinac „Od Franje do Franje“ nije samo roman, on je prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnošću oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro-ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Glavna junakinja ovog romana Anica personifikacija je patnje, tuge, muke, boli, radosti i nade svih hrvatskih majki kroz tmurna i tegobna vremena oskudica, gladi, ratova i nedaća, ali i onih trenutaka sreće i radosti koji su se opet događali unutar četiri zida skromnog obiteljskog doma…

Romani Anite Martinac iščekuju se s veseljem

Svoj osvrt na roman dala je i Hloverka Novak Srzić koja je kazala kako se veseli svakom novom romanu Anite Martinac.

Veselim se Anitinim romanima, ne samo zbog vrhunskog stila i literarnog izričaja, nego i zbog njezinih tema. Anita, naime, otkriva zatamnjena mračna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata. Tako nam revizionistica Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegovačke obitelji otkriva zločine totalitarnog komunističkog režima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda : vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Nažalost i danas nakon 27 godina uspostave hrvatske države, vladajuće elite ignoriraju te vrijednosti koje su držale državotvorno hrvatstvo kroz cijelu njegovu mukotrpnu, a u pojedinim vremenima i tragičnu povijest. Veselim se što će moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, moći pročitati tu povijest, koju, nažalost, još uvijek neće naći u školskim udžbenicima… – kazala je Hloverka Novak Srzić.

Vrijedan doprinos u predstavljanju romana „Od Franje do Franje“ dao je i prof. Antun Lučić.
Iz prosudbe o ovom što Anita Martinac tako zdušno piše, primijetio sam da roman jest povijesni u onim tragovima koje ona predstavlja između razdoblja Prvoga, Drugoga i Domovinskog rata, ali je pritom jako važno reći da je ovo i prostorni roman. Dakle, onaj koji zahvaća likove i obitelji koje na neki način prolaze kroz seobe, kroz promjene mjesta boravišta i sve se to donosi se u jednoj pregantnoj i uređenoj slici duše, jednom mozaiku onih slutnji i onih nadanja koje nosi lik, a to je Anica Škrobo ponijela iz obiteljskoga kućnoga odgoja. Ona djeluje dalje i širi misiju, prosvjetiteljski daje do znanja da je istina i borba za istinu nepobitna i čuva čovjekovo biće – kazao je prof. Lučić.

Na kraju sinoćnjeg programa, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan, predstavljačima romana uručio je prigodne zahvalnice i darove.