Preuzmite i čitajte 19. broj magazina “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2023.”

Iz tiska je izašao 19. broj magazina “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2023.” posvećen ovogodišnjoj istoimenoj turističko-kulturno-gospodarstvenoj manifestaciji koja će se po 68. put od 15. do 17. rujna održati u Čitluku.

U nastavku prenosimo uvodni pozdrav Predraga Smoljana, predsjednika Organizacijsko odbora manifestacije.

“Ova godina će biti upamćena kao jedna od najzahtjevnijih i najtežih za broćanske i hercegovačke vinogradare. Nestabilne vremenske prilike i nadprosječne padaline u proljeće i početkom ljeta stvorili su uvjete za razvoj plamenjače u vinogradima. Nastala šteta usred ove bolesti je ogromna.

Mnogi broćanski vinogradari unatoč nadljudskim naporima nisu uspjeli sačuvati ovogodišnji urod, a jedan dobar dio vinogradara neće uopće imati berbu. Ovdje se još jednom pokazalo da je plamenjača najopasnija bolest vinove loze i da vinogradari bez obzira na suvremena zaštitna sredstava, mehanizaciju i sav trud nekada izgube borbu s prirodom.

Svjedoci smo da je kroz povijest bilo sličnih godina, ali su naši marljivi vinogradari ustrajavali i posvećivali svojim vinogradima još veću pozornost, a loza bi se oporavljala i davala puni urod već naredne godine. S tim iskustvom i u toj nadi ponosno i dostojanstveno ulazimo i u ovu jesen proslavljajući početak berbe grožđa u Brotnju.

Stoga, dragi Brotnjaci i ljubitelji vina, 15., 16. i 17. rujna će se po 68. put održati naša manifestacija Dani berbe grožđa. U ovogodišnjem izdanju magazina koji prati manifestaciju, uz brojne edukativne članke možete pronaći i zanimljiv trodnevni program. Prva dva dana manifestacije su posvećena promocijama knjiga i filma, te izložbama slika i sportskim sadržajima. Treći dan (nedjelja) je i najsadržajniji dan manifestacije s bogatim kulturno-zabavnim programom koji će se održati na Broćanskom trgu u Čitluku.

Ovom radosnom prigodom vas sve pozivam da uz čašu Žilavke i Blatine, s prijateljima i gostima podjelimo naše vrijednosti koje su jedinstvene i s kojima se ponosimo!

Želim vam svako dobro i dobrodošli na Dane berbe grožđa – Brotnjo 2023.”.

Magazin DBG 2023 možete preuzeti na ovom linku DBG2023