Svečanošću na Broćanskom trgu završeni 62. Dani berbe grožđa

Tradicionalna turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija koja slavi mukotrpni rad vinogradara i vinara te njihove uspjehe završena je u nedjelju. 62. Dani berbe grožđa završili su prigodnom svečanošću na Broćanskom trgu, a manifestaciju, čiji je generalni pokrovitelj bila Vlada HNŽ, otvorio je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Prije same svečanosti na Broćanskom trgu, tijekom koje su posjetitelji mogli uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava, skupina i pojedinaca, koncertu TS Vranac, hercegovačkim specijalitetima i vrhunskim vinima, u Čitluku je održan svečani mimohod od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga, gdje je dobrodošlicu svim uzvanicima i izvođačima poželio načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Prepoznatljivost našoj rujanskoj manifestaciji zasigurno daje raznolik program pa smo tako ove godine u okviru Dana berbe grožđa ponovno imali vrijedan kulturni program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk. Također, kao i ranijih godina stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva u organizaciji Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obogatila su program koji je pripremio Organizacijski odbor manifestacije, a neizostavan dio programa ponovno su bila i sportska natjecanja – kazao je načelnik Radišić dajući osvrt na ovogodišnju manifestaciju.

U svom govoru načelnik Radišić je također istaknuo da je ova godina bila iznimno teška i zahtjevna za vinogradare, no da ne sumnja da će i u ovakvim uvjetima broćanski vinari uspjeti proizvesti vrhunska vina na čast i slavu najvećeg vinogorja u BiH i svih ljudi koji u njemu žive i svoje goste uvijek dočekuju s vrhunskim vinima. Također, budući da se prigodom Dana berbe grožđa često otvaraju značajni infrastrukturni objekti načelnik Radišić se osvrnuo na suradnju s višim razinama vlasti kazavši da je suradnja Općine Čitluk sa višim razinama korektna te je posebno istaknuo suradnju sa Vladom HNŽ.

Dragi prijatelji, s radošću sam se ovih dana susreo s brojnim od vas koji iz godine u godinu dolazite svojom nazočnošću uveličati Dane berbe grožđa. Također, raduje me da smo u prilici u jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija ove godine u ugostiti i one koji nam dolaze po prvi put. Dani berbe grožđa, kao prekrasna rujanska manifestacija, zasigurno proširuju i obogaćuju našu turističku ponudu – poručio je načelnik Radišić.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nazočnima se obratio Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je i otvorio manifestaciju.

Dani berbe grožđa su Manifestacija je koja je odavno prešla granice BiH promičući na najbolji način hercegovačke vinske sorte, ali i gospodarsku i tradicijsku kulturu ne samo ovog kraja nego i njegovih prijatelja. Stoga, organizatorima ove manifestacije, a većina njih i sami su vinogradari i vinari, treba odati priznanje na uloženom trudu, znanju i predanosti kojom već šezdeset dvije godine organiziraju ovaj istinski praznik vinove loze i plemenitih vina broćanskog kraja – kazao je ministar Jović.

Obraćajući se okupljenima ministar Jović je podsjetio da je Vlada HNŽ u svom proračunu osigurala sredstva za saniranje pričinjenih šteta, ali isto tako i za županijske poticaje u poljoprivredi.

Nakon svečanog otvorenja proslava je nastavljena degustacijom vrhunskih vina i tradicionalnom smotrom folklora na kojoj su nastupila kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s preko 400 članova.

Na smotri folklora nastupili su: HKUD „Brotnjo“ iz Čitluka, HKUD „Sv. Marko“ (Vionica), HKUD „Didak“ (Gradnići), HKUD „Donji Ograđenici“, Muška klapa „Herceg“ (Čitluk), Ženska klapa „Bura“ (župa Gradina), Broćanski bećari (Čitluk), KUD „Ivan Kapistran Adamović“ (Čepin), HKUD „Stolac“, HKUD „Vrila“ (Mostarski Gradac – Š. Brijeg), HKUD „Naši korijeni“ (Žepče), HKUD „Fra Ivan Ančić“ (Kongora – Tomislavgrad), HKUD „Seljačka sloga“ (Trebižat), KUD „Župe Gospe Snježne“ (Vid), Ljubuške mažoretkinje, te kao gosti iznenađenja u zabavnom djelu programa nastupili su Iko Pehar i klapa Kruševo te mladi pjevač iz Trebižata Dragan Bukmir s pjesmom „Život s kamena bećara“, koju je napisao Brotnjak Jozo – Jokan Turudić.

Oni su se više od tri sata Brotnjacima i njihovim gostima predstavljali izvedbama plesova, pjesama, običaja i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva svojih krajeva, nakon čega je Brotnjake i njihove goste zabavljao TS Vranac.