Časopis Dana berbe grožđa promoviran u fascinantnom Hercegovačkom selu

Časopis Dana berbe grožđa, odnosno sva dosadašnja a na poseban način najnovije – šesnaesto izdanje godišnje edukativno – promotivne publikacije, sinoć su imali promociju u fascinantnom Hercegovačkom selu. Hercegovačko selo zanimljiva je etnografska priča koju obitelj Vasilj gradi već godinama, a o početku gradnje, planovima za dovršetak i konačno stavljanje u funkciju okupljenima je govorio Nikica Vasilj.

Nikica je članovima Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, autorima članaka, tekstova, priča i fotografija objavljenih u časopisu te njihovim gostima pobliže predstavio svoju ideju za građenje autohtonog hercegovačkog sela, a posebno je istaknuo da će kompleks uz mnoštvo različitih sadržaja imati i tri zavjetna. Riječ je o crkvi posvećenoj sv. Franji i franjevcima, Gospinom kipu koji je posvećen svim onima koji su odlazili u ratove, borili se i u ratnim vihorima dali zavjet koji nažalost nikad nisu ispunili zbog pogibije, dok je treći zavjetni sadržaj, koji za razliku od prva dva još nije izgrađen, kip posvećen hercegovačkoj ženi. Kako je gospodin Vasilj objasnio bit će to kip podignut u čast majki, baka i teta koje su u teškim vremenima odgajale djecu i usađivale im prave vrijednosti.

Kako bi svi okupljeni dobili što bolji uvid u mnoštvo sadržaja, Nikičin sin Anđelo goste obitelj Vasilj odveo je u promotivno razgledavane tijekom kojega su posjetitelji zavirili u stojnu kuću, ali i sve ostale objekte koji su poput škrinja s blagom. Bilo da je riječ o replici stare hercegovačke kuće, kovačnici, replici stare školske učionice, prostorijama za tradicionalnu obradu grožđa i maslina, čiji trsovi i stabla okružuju selo, budućoj knjižnici, vinskom podrumu ili bilo kojem drugom objektu u koji zavirite, u svima će vas dočekati mnoštvo izvornih predmeta i još više zanimljivih priča, zbog kojih ovo mjesto uistinu vrijedi posjetiti.

Idilično Hercegovačko selo zasigurno će bit inspiracija nekom od autora koji su svoje radove objavljivali u časopisu Dana berbe grožđa, a o čemu su sve pisali u proteklih šesnaest godina pobliže je predstavljeno na promociji publikacije koja je održana nakon razgledavanja.

– Veliko hvala, u moje ime i u ime Organizacijskog odbora DBG, svima vama jer nije mala stvar ako kažemo da u 15, odnosno sa najnovijim brojem 16 izdanja, nijedan autor članka, teksta i priče objavljenih u ovome časopisu, također ni autor prekrasnih fotografija koje su objavljivane, nije naplatio ni jednu jedinu marku honorara. Osjećajte se ponosnima i zaslužnima za ovaj časopis. Možete biti ponosni na ovo što ste uradili. S tim ste dokazali da volite ovaj kraj, tradiciju i ljude koji ovdje žive te da cijenite rad ljudi koji na ovako škrtim prostorima opstaju i preživljavaju sve nedaće – kazao je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa.

U nastavku svog govora Smoljan se osvrnuo na posebne uvijete u kojima je nastao najnoviji časopis i u kojima se održavaju 65. Dani berbe grožđa te se, ističući nadu da će vinogradari i vinari, kao i svi ostali, nakon završetka pandemije smoći snagu za novi zamah, zahvalio obitelji Vasilj na domaćinstvu i predstavio Krešimira Milićevića, glavnog urednika časopisa.

– Poštovani autori članaka, bez vas ne bi bilo ove večeri, ne bi bilo ovoga 16. izdanja časopisa Dana berbe grožđa. Vi ste ti koji su najzaslužniji da već 16 godina imamo vrijednu publikaciju čija je intencija promovirati naše vrijednosti i educirati lokalno i regionalno stanovništvo po pitanju poljoprivrede i drugih područja. Svoje ste znanje poklonili besplatno svome kraju i svojim ljudima i zbog toga vam se u svoje i u ime Organizacijskog odbora DBG svima pojedinačno zahvaljujem – kazao je Krešimir Milićević i dodao kako su on i urednik Marin Sivrić imali zadovoljstvo uređivati publikaciju čiju su vrijednost prepoznali načelnik općine Čitluk i više razine vlasti, ali i poslovno okruženje koje je u časopisu rado zakupljivalo marketinški prostor.

Inače, prva brošura posvećena Danima berbe grožđa tiskana je 2005. godine, 2014. brošura je prerasla u časopis koji ima svoj broj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici BiH te redovito izlazi uz najdugovječniju manifestaciju ove vrste u BiH, ali i šire. Uz ove podatke glavni urednik istaknuo je kako je gospodin Franjo Sušac prvi unio fotografiju kao medij u promociju Dana berbe grožđa i da je gospodin Ivica Selak grafički oblikovao petnaest izdanja časopisa.

– Ovogodišnje izdanje je izašlo u do sada neviđenom životnom i gospodarskom ambijentu. Putnik je zaustavljen a samim time i turizam koji je za nas vrlo važan. U tom pogledu sadržaj ovogodišnjeg izdanja je tematski prilagođen. Nadam se da smo tematski časopis ipak učinili zanimljivim i vrijednim za čitanje te da je grafički lijepo uređen… Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, s potpunim pravom su svi autori nastojali svojim člancima dati dozu optimizma ljudima koji budu čitali časopis – zaključio je Milićević.