Članovi diplomatskog zbora na Danima berbe grožđa u Brotnju
U organizaciji Općine Čitluk, jučer je u Herceg etno selu Međugorje prije svečanosti obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2019., održano druženje članova diplomatskog zbora s dužnosnicima Bosne i Hercegovine.
Sada već tradicionalno druženje organizira se kako bi se predstavnici stranih država bolje upoznali sa svim potencijalima i vrijednostima te turističkom i gospodarskom ponudom u Brotnju i Hercegovini.
Druženju su, pored predstavnika diplomatskog zbora nazočili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH. Izaslanstvo je predvodio dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.
Na samom početku uz zdravicu dobrodošlice, nazočnima se obratio Josip Brkić, zamjenik ministara vanjskih poslova. Brkić se zahvalio svima na dolasku te je naglasio kako je zanimljivost ove manifestacije, zapravo prisjećanje na tradicionalan način branja grožđa, onako kako su to radili naši stari, prilikom berbe i proizvodnje vina.
Predsjednik Čović je svima poželio dobrodošlicu, na nazočnosti u manifestaciji, Dani berbe grožđa, ili ono što mi zovemo trganje u Hercegovini.
– Na ovaj način prezentiramo svima naše običaje i kulturu, te na poseban način njegujemo jednu od najstarijih tradicija – tradiciju trganja grožđa. Nadam se da će dužnosnici diplomatskog zbora uživati s nama u svim ovim aktivnostima, koje je organizirao naš načelnik uz Dane berbe grožđa. Ja želim da se lijepo osjećate u ovoj manifestaciji koja je do kraja uistinu prije svega društvena, osobito za naš narod u ovoj županiji, kulturna, a naravno i gospodarska. Ona je nekada značila puno za sve nas u Hercegovini a danas pokušavamo prenijeti na vas atmosferu koja se nekada osjećala u Hercegovini u vrijeme berbe grožđa – poručio je predsjednik Čović.
Nakon ljeta, jesen je u Brotnju najživlje i najvažnije godišnje doba, vinari imaju pune ruke posla. Počinje berba tijekom koje treba dati sve od sebe da bi se poslije uživalo u što boljem vinu. U ovome kraju tim su se radovima vjekovima veselili lokalni težaci.
Nakon berbe grožđa u vinogradu Herceg etno sela Međugorje, nazočni su se uputili prema hotelu Brotnjo, gdje su uživali u tradicionalnim jelima i kušali domaća vina.