Završeni 64. Dani berbe grožđa

Na Broćanskom trgu sinoć su završeni 64. Dani berbe grožđa. Ova tradicionalna turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija ove je godine imala petodnevni program, a na završnoj večeri upriličeno je druženje posjetitelja i vrhunskih hercegovačkih vinara, smotra folklora, koncert Grupe Magazin, ali i sama svečanost otvaranja manifestacije.

Otvaranju manifestacije prethodio je svečani mimohod sudionika manifestacije od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga, gdje su uz veliku pozornicu bili smješteni štandovi broćanskih vinara i njihovih kolega, kao i štandovi na kojima je Udruga Susret iz Čitluka pripremala hranu za sve posjetitelje.

Broćansko vinogorje je srce vinogradarstva u BiH

Pozdravivši sve nazočne, a na poseban način glavnog pokrovitelja 64. Dana berbe grožđa dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, i predstavnike vlasti sa svih razina, načelnik općine Čitluk Marin Radišić podsjetio je na program koji je prethodio završnoj svečanosti.

– Broćansko vinogorje je srce vinogradarske proizvodnje u BiH, u našoj općini je 800 ha pod vinogradima. Poslije prošlogodišnje rekordne berbe u broćanskim vinogradima ove godine će biti manji urod, ali ne treba sumnjati da će se na stolovima naći vrhunska vina žilavka i blatina – kazao je nakon podsjećanja na program 64. Dana berbe grožđa načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

U svom govoru načelnik Radišić dotaknuo se i gospodarskog razvoja i infrastrukturnih projekata, te je kazao:

– Ovogodišnja 64. turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2019.“ održava se pod generalnim pokroviteljstvom našeg predsjednika dr. Dragana Čovića, na čemu mu se iskreno zahvaljujem. Isto tako, ovom prigodom zahvaljujem mu se na potpori koju daje svim projektima koji se rade u našoj općini. Zahvaljujem se ostalim našim predstavnicima u višim razinama vlasti, od državne, federalne do županijske razine i čvrsto vjerujem da će se ta suradnja nastaviti i ubuduće. Najznačajniji projekt za našu općinu i naše okruženje koji se trenutno izvodi svakako je rekonstrukcija ceste Tromeđa-Zvirovići dužine 5,8 kilometara i vrijednosti preko 5 milijuna maraka. Završetkom tog projekta bit će kvalitetno riješen prilaz na autocestu iz pravca naše općine.

Na tradicionalnu rujansku manifestaciju u Čitluk brojni dolaze dugi niz godina, no svake godine manifestaciju posjećuju i nove osobe koje uživaju u tradicionalnoj broćanskoj gostoljubivosti.

– Iskreno se radujem što sam se ovim dana susreo s brojnim od vas koji iz godine u godinu dolazite svojom nazočnošću uveličati Dane berbe grožđa. Također, raduje me da smo u prilici u jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija ove godine ugostiti i one koji nam dolaze po prvi put. Drago mi je da su i ove godine naši gosti veleposlanici brojnih zemalja, koji su sudjelovali u berbi grožđa i vjerujem da će ponijeti lijepe uspomene iz našeg Brotnja. Danas je po prvi puta u svečanom mimohodu sudjelovao Papinski nuncij. Dani berbe grožđa, kao prekrasna rujanska manifestacija, zasigurno proširuju i obogaćuju našu turističku ponudu – zaključio je načelnik Radišić.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je dr. Nevenku Hercegu, predsjednik Vlade HNŽ, koji je također pozdravio sve nazočne i čestitao broćanskim vinarima.

– Naši pradjedovi i naši djedovi su živjeli za vinovu lozu i za vino. I mi koji baštinimo tu tradiciju i to znanje imamo obvezu tu tradiciju i to znanje prenijeti našoj djeci i pokoljenjima koja dolaze iza nas. I ovaj susret, ovi 64. Dani berbe su dokaz da nastavljamo tu tradiciju. I upravo s tim znanjem naslijeđenim od naših predaka te evidentnom primjenom suvremene tehnologije u proizvodnji i grožđa, a osobito u tehnologiji vina, mi smo se danas vrhunskom kvalitetom nametnuli na zahtjevnom i domaćem i međunarodnom tržištu vina – kazao je predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg.

Dodavši kako su Dani berbe grožđa manifestacija kojom se svi možemo ponositi, dr. Herceg je obećao da će Vlada HNŽ nastaviti podupirati ovu i slične manifestacije.

– Želim reći da ovih dana vi Brotnjaci, vinogradari i vinari zajedno sa svojim gostima, nakon dugog i mukotrpnog rada, imate pravo uživati u plodovima svog rada i naše lijepe Hercegovine i ovoga žarkog sunca koje nas grije veći dio godine – poručio je dr. Herceg i 64. Dane berbe grožđa proglasio otvorenim.

U programu Dana berbe grožđa sudjelovali su brojni diplomati i apostolski nuncij u BiH

Nakon otvaranja uslijedila je zajednička zdravica predstavnika vinara koji su izložili svoje vino, načelnika općine Čitluk Marina Radišića, predsjednika Općinskog vijeća Čitluk Predraga Smoljana, predsjednika Vlade HNŽ dr. Nevenka Hercega, apostolskog nuncija u BiH Luigia Pezzuta i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragana Čovića.

Zajedničkom zdravicom spomenuti su označili i početak kulturno zabavnog programa u kojem su nastupili: Puhački orkestra HKUD „Seljačka Sloga“, članice i članovi „HKUD Brotnjo“, muška klapa Herceg, Broćanski bećari, članice i članovi KUD „Ivan Kapistran Adamović“ iz Čepina, HKUD-a Stolac, HKUD „Šurmanci“, HKUD „Sv. Ante – Cim“, HKUD „Sv. Marko – Vionca“, Drim tim babe i Neretvanski bećari, kao i ženska vokalna skupina HKUD Didak, muška klapa „Concordia“, ženska klapa „Mir“, solistice Monija Jarak Mikulić i Darija Ramljak, koji su nastupili uz pratnju Tamburaškog orkestra „Misericordia“ iz Šurmanaca.

Zabavni dio večeri završen je koncertom splitske Grupe Magazin.

64. Dani berbe grožđa imali su i humanitarni karakter

Tijekom cijele večeri posjetitelji manifestacije mogli su kušati vino iz čaša sa logom manifestacije i uživati u hrani koju su pripremili članovi Udruge Susret. Dio prihoda od prodaje čaša namijenjen je za Udrugu Marijine ruke iz Međugorja, dok će prihod od prodaje hrane biti iskorišten za potrebe čitlučke Udruge roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama Susret, što je 64. Danima berbe grožđa uz već tradicionalna turistička, kulturna, gospodarska, znanstvena i sportska obilježja dalo i lijepu humanitarnu notu.