Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018. bili su osmišljeniji i organiziraniji bolje nego ikad dosad

Nakon dugog i mukotrpnog rada u vinogradima, vrijedni broćanski vinogradari i vinari, njih 2.800, prošlog su vikenda konačno malo odahnuli i kao tradicionalno gostoljubivi domaćini zajedno sa svojim gostima i prijateljima na 63. „Danima berbe grožđa – Brotnjo 2018.“ prepustili se veselju i uživanju u blagoslovljenim plodovima hercegovačke plodne zemlje i žarkog sunca.

Opće je mišljenje da su ovogodišnji čitlučki Dani berbe grožđa bili osmišljeni i organizirani bolje nego ikad dosad. Da je ta manifestacija već prerasla okvire Hercegovine i Bosne i Hercegovine, najbolje potvrđuju dojmovi koje su nam o toj turističko-gospodarskoj i kulturnoj manifestaciji izrekli neki od brojnih gostiju i posjetitelja:

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ:

– Uistinu mi je veliko zadovoljstvo i čast da i ove godine mogu nazočiti ovoj manifestaciji s najduljom tradicijom u BiH. Malo koja manifestacija u BiH ima 63 godine svog uspješnog djelovanja, Uz ovu završnu manifestaciju, ove smo godine imali čitav niz drugih sadržaja, znanstvenih, stručnih, kulturnih, zabavnih i športskih. Dodatna vrijednost ovogodišnje manifestacije jest i Turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“, kojem je Vlada HNŽ bila i sponzor i pokrovitelj i suorganizator. Danas smo kroz taj forum istakli jednu vrijednost tradicije i kulturno-povijesne baštine – događaj je to ove manifestacije kojeg treba možemo staviti u funkciju razvoja turizma. Definitivno je ovaj forum danas dao odgovor na to pitanje i nadam se da ćemo i narednih godina još više različitim sadržajima obogatiti ovu manifestaciju koja zaslužuje, ne samo pozornost općine i županije,nego i šire društvene zajednice.

Tomislav Martinović, predsjednik Kluba izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta F BiH :

– Ovo je 63. po redu manifestacija,. Znači jedan visoku jubilej – obilježje Brotnja Bez ovoga ne može proći niti jedna godina jer je manifestacija postala nešto što je šire od Brotnja. Vidimo da je ove godine predsjednik Čović ovdje pozvao skoro cijeli Diplomatski zbor koji djeluje u BiH. Sutra će i oni pronijeti ovu dobru broćansku priču o tom kako imamo dobro grožđe i dobro vino. Sve u svemu, mislim da trebamo i možemo biti zadovoljni te raditi i idućih godina da ovo postane još veći turistički brend i da od ovog imaju korist koristi svi stanovnici Brotnja.

Jelka Milićević, ministrica financija i zamjenica predsjednika Vlade F BiH :

– Ja sam s ovih prostora i dobro znam za ovu manifestaciju. Ovo je spoj kulturne, gospodarske i turističke manifestacije. Čini mi se da je Hercegovina prije petnaest godina pričati vinsku bajku. To je vinska cesta, a to je sinergija turizma, vinogradarstva i vinarstva, to je spoj restorana, to je sinergija putničkih agencija, galerija i muzeja. I ova manifestacija je u toj funkciji, Znači da vinarstvo i vinogradarstvo nije samo gospodarska djelatnost, postalo je to i kulturna i tradicijska manifestacija.

Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH .

– Moram reći da su mi dojmovi, ne samo na ovoj nego i na svim dosadašnjim manifestacijama, zaista bili nešto posebno. Čini mi se da je to ove godine za jedan stupanj više. Možda je to zbog toga što je ova godina zaista prava godina kad je riječ o urodu grožđa, a nadam se da će i vino biti bolje. Nažalost, prošla vinogradarska godina nije bila baš najbolja. Drago mi je da ove godine imamo brojnih posjete i veleposlanika mnogih zemalja što je dobro. To će sigurno pridonijeti promociji i vinarstva i vinarstva, posebno turizma s ovog prostora. Mislim da svi mi koji nešto značimo u političkom životu, to moramo ne samo popratiti, nego učiniti sve da život svih, koji se bave proizvodnjom grožđa i vina, bude bolji.

Borjana Krišto, dopredsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH:

– Iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj i dimenzije. Ona je davno nadišla okvire kako same općine Čitluk, tako i prostora hercegovine pa i BiH. Na ovogodišnjim DBG imamo veleposlanike iz EU, odnosno predstavnika Europske komisije i mnoge veleposlanike izvan EU, nazočnost svih dužnosnika općinske, županijske, federalne i državne razine uz pokroviteljstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiHdr. Dragana Čovića. I naravno one bez kojih se ova manifestacija ne bi mogla zamisliti,a to su naši uspješni gospodarstvenici, odnosno vinari i vinogradari. Želim da još mnogo, mnogo godina ova manifestacija uspješno živi i s njom cijeli hrvatski narod.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, inače generalni pokrovitelj DBG .

– Evo 63. je godina kako se ova održava manifestacija koja je, evidentno, prerasla i Čitluk i Brotnjo i Hercegovinu i BiH te postaje nešto što je poseban društveni događaj. Ne samo turistički, ne samo kulturni, ne gospodarski, nego jednostavno jedan događaj koji je danas okupio ovdje dvadeset veleposlanika akreditiranih u BiH da svjedoče našoj kulturi, našoj baštini, našoj tradiciji, koja je, naravno, unaprijeđena do kraja. Od onih običaja prije 60 godina, danas to izgleda potpuno drugačije, ali jednako veselo i sretno. Ono što mene veseli je : Sve su prilike da će naše zajedništvo dati rezultate u razvoju, opstanku o ostanku ovdje. Neka nam i ova godina, koja je bila rodna, bude dobar poticaj da možemo u naredne četiri godine kroz izvršnu i zakonodavnu vlast za svoj narod, za svoju domovinu, napraviti takav iskorak i ovdje u našem Brotnju i da dogodine budemo još veseliji i radosniji.

Marinko Jurić, HKUD „Sv. Ante“ Cim :

– Iz godine u godinu HKUD Brotnjo nas poziva na ovu manifestaciju. Ovdje se osjećamo kao kod kuće, jer su oni naši prijatelji, često se viđamo i čestitamo im na ovoj lijepo osmišljenoj i uspješnoj manifestaciji.

Jelena Mušterić, KUD „Peruća“ iz Hrvaca (RH) :
Već smo prije par godina bili na DBG u Čitluku i drago nam je što smo ponovo dobili pozivi što danas nazočimo ovom doista veličanstvenom događaju na kojem se mnogo toga može vidjeti i naučiti Dojmovi su nam odlični i nadam se da ćemo opet doći.

Autor: Mile Pavlović