Spektakularnim koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade završeni 63. Dani berbe grožđa

63. Dani berbe grožđa imali su spektakularnu završnicu. Trodnevni program tradicionalne turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije završio je smotrom kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih skupina i pojedinaca koju su na najbolji mogući način zaključili Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Broćanska manifestacija koja slavi mukotrpan rad vinogradara i vinara, te berbu plodova njihovog mukotrpnog rada i ove je godine u svom programu imala sebi svojstven kulturni program, sportska natjecanja, predavanja za vinogradare i vinare, a ovogodišnji program obogaćen je primjerice turističkim forumom i druženjem diplomatskog kora s dužnosnicima Bosne i Hercegovine.

Sudionici završene večeri sinoć su u mimohodu od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića pristigli na Broćanski trg, gdje je upriličena svečanost otvaranja manifestacije koja je ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Dobrodošlicu brojnim gostima poželio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić koji je istaknuo da se organizatori raduju svakim Danima berbe grožđa, no da su radost i veselje veći u godinama, poput ove, kada su broćanski vinogradi okupani suncem svojim vlasnicima podarili odličan urod.

S radošću sam se ovih dana susreo s brojnim od vas koji iz godine u godinu dolazite i svojom nazočnošću uveličavate Dane berbe grožđa. Također, raduje me da smo u prilici, u jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija, ove godine ugostiti one koji dolaze po prvi puta. Drago mi je da su gosti ovogodišnje manifestacije veleposlanici iz brojnih zemalja i vjerujem da će ponijeti lijepe uspomene iz našeg Brotnja. Dani berbe grožđa kao prekrasna rujanska manifestacija zasigurno proširuju i obogaćuju našu turističku ponudu – kazao je načelnik Radišić.

U svom govoru načelnik je podsjetio na događaje iz programa Dana berbe grožđa koji su prethodili svečanom otvaranju, te se, ističući generalnog pokroviteljima, zahvalio svima koji su pomogli i podržali ovogodišnju manifestaciju. Također, načelnik Radišić je u svom govoru podsjetio na dobru suradnju s višim razinama vlasti.

Ovogodišnja 63. turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018“ održava se pod generalnim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića na čemu mu se iskreno zahvaljujem. Isto tako, ovom prigodom zahvaljujem mu se na potpori koju daje svim projektima koji se rade u našoj općini. Zahvaljujem se ostalim našim predstavnicima u višim razinama vlasti, od državne, federalne do županijske razine i čvrsto vjerujem da će se ta suradnja nastaviti i ubuduće. Zahvaljujući toj suradnji i potpori u našoj općini uspješno realizirano brojne infrastrukturne projekte, radimo na stvaranju boljih uvjeta za život na ovim prostorima, a posebno stvaranje uvjeta za nove investicije i zapošljavanja. Ono što posebno raduje stalno je povećanje broja zaposlenih. Po zadnjim podacima sa Zavoda za zapošljavanje u našoj općini zaposleno je 6411 osoba, a od toga broja preko 90% zaposleno je u privatnom sektoru. To pokazuje da se na ovim prostorima može ostati i opstati. Rješavanjem političke stabilnosti zemlje došlo bi do daljnjeg gospodarskog razvoja koji bi sigurno pratilo povećanje plaća pa ne bi bilo razloga razmišljati o odlascima – zaključio je načelnik Radišić.

Nakon načelnika, okupljenima se obratila i Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija, koja je i otvorila ovogodišnje Dane berbe grožđa.

Dragi prijatelji, ja ne znam proizvoditi grožđe. Ja ne znam proizvoditi ni vino, ali znam ono što čujem, a to je da vinograd ne traži gospodara, on traži slugu. Vi ste ove godine svojim vinogradima bili dobre sluge te stoga imate veliki urod i po kvantiteti i kvaliteti. Mi vaši predstavnici, kojima ste dali pravo i dužnost da vas predstavljamo i u vaše ime donosimo odluke, imamo obvezu biti vama sluge. Naša je obveza stvoriti poslovno okruženje u kojem ćete moći iskazati svoje interese, ostajati ovdje i stvarati svoju budućnost u svojoj BiH – kazala je Jelka Milićević.

Okupljenima na Broćanskom trgu obratio se i dr. Dragan Čović, hrvatski člana Predsjedništva BiH, koji je, između ostalog, kazao:

Našu mladost treba učiti da voli svoje, da voli svoj narod, da voli svoju domovinu. Uvjeren sam da to dobro razumijemo i da ćemo narednih 20 dana osobito biti prisutni i ovdje u Čitluku u našem Brotnju, kao i diljem BiH. Uvažavajući sve druge, da vrlo jasno poručimo: Hrvatski narod ima svoje mjesto u svojoj domovini BiH, i snažno ćemo preuzeti odgovornost da ga predvodimo i u naredne četiri godine u svakom uspjehu kako ovdje u našoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako i diljem BiH.

Uz bogat kulturno-umjetnički program posjetitelji završne svečanosti Dana berbe grožđa mogli su uživati u vrhunskim vinima četrnaest vinara i gastronomskoj ponudi za čije je pripremanje ove godine bila zadužena Broćanska udruga mladih BRUM.

Svojim nastupima sinoćnju svečanost uveličali su: Puhački orkestar HKUD „Seljačka Sloga“ – Trebižat, Mažoretkinje općine Čitluk, HKUD Brotnjo, ženska klapa „Bura“ iz župe Gradina, muška klapa „Concordia“, HKUD Stolac, HKUD „Sarajlije“ – Tomislavgrad, HKUD Donji Ograđenici, HKUD „Sv. Ante“ Cim – Mostar, HKUD Didak – župa Gradnići, HKUD „Lindžo“ – Neum, HKUD „Peruća“ – Hrvace, Broćanski bećari, Tamburaški orkestar „Misericordia“ sa solistima, ženska klapa „MiR“ – Međugorje, Drim tim babe, te na samom kraju Tomislav Bralić i klapa Intrade.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1990788490985400&type=1&l=f61ad22bde