Proslava Dana berbe grožđa započela programom u organizaciji OMH Čitluk

Program obilježavanja 61. Dana berbe grožđa, turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije za čiju proslavu Organizacijski odbor svake godine pripremi bogat i raznolik program, započeo je sinoć u Galeriji Kluba Matice hrvatske u Čitluk otvaranjem izložbe skulptura akademske kiparice Karin Grenc i predstavljanjem brošure „Atletski klub „Brotnjo“ Čitluk 2006.-2016.“ književnika Emila Raspudića.

Karin Grenc sinoć je u Čitluku imala svoju prvu izložbu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske, no Splićanka iza koje je sedamnaest samostalnih izložbi, te brojne skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu već nekoliko godina svojim radom podržava likovnu koloniju koja se organizira u Međugorju i svojim radom pomaže talentirane studente.

Zahvaljujući maštovitosti, odbačenim stvarima Karin je udahnula život i napravila umjetnička djela – rekao je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, predstavljajući umjetnicu koja je po školovanju i zanimanju grafička dizajnerica, po rođenju i životnom opredjeljenju slikarica, umjetnicu koja je u recenzentskim osvrtima na svoj rad ocijenjena kao „nestašna alkemičarka“ koja je u stanju obično drvo pretvoriti u najfinije zlato, duhovno zlato.

Karin je godinama prisutna u našem kraju, ona stvara i daruje svoje radove za naše mlade talentirane studente i na taj način pripomaže njihovom školovanju – dodao je Stojić predstavljajući umjetnicu.

Karin Grenc se izražava u različitim medijima i uvijek istražuje, a obraćajući se okupljenima na sinoćnjem otvaranju izložbe umjetnica je kazala kao se najbolje izražava kroz svoje radove te da se odavno zaljubila u Hercegovinu i zahvalila organizatorima, nakon čega je Marin Barbarić, zastupnik u Parlamentu FBiH, izložbu proglasio otvorenom.

Atletika je viteški sport

Gospodin Barbarić, u sinoćnjem programu sudjelovao je i kao predstavljač brošure o Atletskom klubu Brotnjo čiji je predsjednik.

Prošlo je deset godina od osnivanja AK Brotnjo. Deset godina nije malo razdoblje u životu i mnogo se toga promijeni. U ovih deset godina je bilo mnogo radosnih trenutaka, svaki napredak, svaki uspjeh i pobjeda, rekord, putovanja. U ovom razdoblju doživjeli smo jednu veliku bol, neprežaljenu bol, iznenadni i prerani gubitak velikog čovjeka, sportaša i utemeljitelja ovog kluba, dragog Bože i njegove supruge Ines, kojima se duboko i s poštovanjem klanjamo te neizmjerno zahvaljujemo – rekao je Barbarić i prisjetio se kako je pokojni Gagro utemeljio klub, sudjelovao u izgradnji infrastrukture kakvom ne raspolažu ni mnogo veći gradovi u okruženju.

Atletski klub Brotnjo osnovan je prije deset godina, no i prije osnutka kluba atletika je kroz uspješne atletičare koji su se sustavno bavili atletikom bila zastupljena u Brotnju, kao i Hercegovini. Poticaj za osnivanje atletskog kluba dao je istaknuti atletičar, prvak BiH u skoku u dalj i troskoku, pokojni profesor tjelesne kulture Bože Gagro, uz još nekoliko zaljubljenika u kraljicu sportova. Nakon osnutka klub je postigao brojne izvanredne rezultate, a danas klub broji 50-ak članova. Uprava kluba ulaže ogromne napore kako bi očuvala i unaprijedila atletski sport u Brotnju, mlade atletičarke i atletičare trenira trener Bojan Ubiparip, a kao izražen problem u radu na sinoćnjem predstavljanju istaknuta je oštećena atletska staza koju klub ne može samostalno sanirati.

Atletiku nazivaju „kraljicom sportova“ i to ne bez razloga. Ona je polazište i osnova za bavljenje ostalim sportovima. Bavljenjem atletikom mladi ljudi povećavaju svoje psiho-fizičke sposobnosti što veoma pozitivno utječe na sveopći razvoj mladih… Ove 2006. godine AK Brotnjo iz Čitluka obilježava desetogodišnjicu svoga, s pravom možemo reći, uspješnog i plodonosnog rada i djelovanja. U tih 10 godina mladi atletičari i atletičarke „Brotnja“ postizali su, uistinu, vrhunske rezultate na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima i nastupima. Za te uspjehe može se zahvaliti, u prvom redu, roditeljima, stručnom vodstvu te upravi ovog kluba. Posebno treba pohvaliti roditelje ovih mladih atletičara koji ne žale truda i svakog drugog odricanja i pomaganja, kako bi ovaj uzorni sportski kolektiv mogao postizati vrhunske rezultate – rekao je autor brošure, umirovljeni profesor Emil Raspudić.

U prigodnoj brošuri Raspudić je pokušao, u kratkim crtama, naznačiti najznačajnije uspjehe i sportske dosege mladih atletičarki i atletičara AK Brotnjo, predstaviti podatke o počecima atletike u Brotnju i ostale podatke o klubu koji je, pored fantastičnih rezultata, i domaćin međunarodno memorijalnog atletskog mitinga „Memorijal Bože Gagro“.