Održana stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva

Doc. dr. sc. Perica Bulić, prof. dr. sc. Ivan Ostojić i doc. dr. sc. Tihomir Prusina održali su u subotu zanimljiva predavanja za vinogradare i vinare. Doc. dr. sc. Perica Bulić za temu svog stručnog predavanja u Podrumima Andrija na Paoči odabrao je temu „Utjecaj navodnjavanja na prinos i kvalitetu grožđa“.

Uopće ne treba raspravljati o tome je li natapanje u vinogradu potrebno ili ne, jer su dosadašnja iskustva u svijetu pokazala njegov značaj u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Međutim, prilikom donošenja odluke o vrsti natapanja, moraju se pomno razmotriti svi čimbenici o kojima ovisi učinkovitost odabranog rješenja. Najbolja moguća opcija bi bila zajedničko crpilište podzemne vode, ili vodo zahvat, te izgradnja glavne mreže cijevi na koju bi se priključili proizvođači. Na ovaj način smanjili bi se pojedinačni troškovi po svakom proizvođaču, a natapanje jednog lokaliteta riješilo jednim uređenim sustavom – poručio je Bulić.

U svom predavanju prof. dr. sc. Ivan Ostojić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji je suorganizator stručnih predavanja, govorio je o velikoj prijetnji hercegovačkim vinogradarima, američkom cvrčku, štetniku koji pričinjava veliku štetu na vinovoj lozi. Prof. Ostojić govorio je o podrijetlu i rasprostranjenosti ovog štetnika, morfološkim i biološkim odlikama vrste, štetnosti američkog cvrčka, ali i o njegovom praćenju i suzbijanju.

Stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva zaključio je doc. dr. sc. Tihomir Prusina. Glavni enolog Vinarije Čitluk i prvi doktor enologije u Hercegovini okupljenima je predstavio rose vina.

Rose vino svojim senzornim svojstvima slično je bijelom vinu, a bojom bliže crvenom. Grožđe za proizvodnju rose vina ne bi trebalo biti prezrelo. Smatra se da ga za proizvodnju laganih ružičastih vina treba brati kad sadržaj šećera odgovara potencijalnoj alkoholnoj jakosti p0 11-12% vol. i sa visokim sadržajem kiselina – rekao je u dijelu svog predavanja Prusina.

Inače, na početku predavanja zahvalu predavačima izrazio je načelnik Ivo Jerkić koji je nakon toga u kratkim crtama predstavio program ovogodišnjih Dana berbe grožđa i poželio prisutnima dobrodošlicu, a oni su se u Podrumima Andrija uistinu ugodno osjećali, zašto se pobrinuo Miroslav Ćorić, direktor Podruma Andrija.