Predsjednik FBiH Marinko Čavara otvorio 61. Dane berbe grožđa

Trodnevna proslava 61. Dana berbe grožđa, turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije posvećene početku berbe cjelogodišnjeg mukotrpnog rada vinogradara okončana je sinoć na Broćanskom trgu.

Nakon svečanog mimohoda i pozdravnih govora na Broćanskom trgu započeli su nastupi kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih skupina i pojedinaca, no nažalost, zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, program je prekinut prije nego što su svi izvođači uspjeli nastupiti na pozornici, a među njima i klapa Contra koja je trebala održati koncert.

Predvođeni amblemom i zastavama manifestacija sudionici smotre folklora i brojni uzvanici sinoć su se u mimohodu uputili od zgrade Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga, gdje je predsjednik Organizacijskog odbora manifestacija Marin Radišić sudionicima i uvaženim gostima po redu i časti poželio dobrodošlicu. Radišić je nakon toga zahvalio generalnom pokrovitelju manifestacije, predsjedniku FBiH Marinku Čavari i svim ostalim pokroviteljima.

Moram istaći da nekoliko posljednjih godina imamo stalnu podršku s viših razina vlasti a bili smo svjedoci da je u vrijeme različitih Alijansi i Platformi ta potpora izostala. Uvjeren sam da se to više neće ponoviti – rekao je Marin Radišić i posebnu zahvalu uputio vinarima koji su posljednjeg dana manifestacije na svojim štandovima posjetiteljima na kušanje ponudili svoja vrhunska vina.

Govoreći na svečanosti otvaranja 61. Dana berbe grožđa Radišić je također predstavio nekoliko infrastrukturni projekata čija je realizacija pred završetkom i zahvalio u prvom redu Vladi HNŽ koja je s više od milijun KM podržala tri infrastrukturna projekta na području općine Čitluk, ali i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske čiji je predstojnik Zvonko Milas svojom nazočnošću uveličao proslavu.

Svojom nazočnošću jučerašnju proslavu uveličali su: dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, u čijoj je pratnji bilo visoko izaslanstvo, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi FBiH i brojni drugi dužnosnici sa svih razina vlasti.
Nakon uvodnog govora predsjednika Organizacijskog odbora, biranim riječima okupljenima se obratila i ministrica financija u Vladi FBiH, a gospođa Milićević ovom je prilikom, uz zanimljive podatke o sadnji vinograda i proizvodnji vina, poručila:
Dragi naši vinogradari i vinari, želim vam dobar urod po kvaliteti i kvantiteti, dobre rezultate prodaje na domaćem i inozemnom tržištu i naravno dobre prihode koji će osigurati daljnje proširenje vaših i naših kapaciteta.

61. turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija Dani berbe grožđa održana je pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare, kojemu je i pripala čast da manifestaciju proglasi otvorenom.

Ovaj kraj danas ima lijepe uvijete za život. Ima mnogo realiziranih, započetih i planiranih kapitalnih projekata od životnog, razvojnog i gospodarskog značaja za lokalnu zajednicu. Ovaj kraj je napokon dočekao bolja vremena, onakva kakva nisu mogle ni sanjati mnoge generacije prije nas… Jasno je kako se danas imamo čime ponositi kada je u pitanju naša kultura, gospodarstvo, infrastruktura i turizam. Svjesni smo da je to potencijal i temelj za još bolju budućnost – rekao je predsjednik FBiH Marinko Čavara i čestitao čelnim ljudima Općine Čitluk na doprinosu razvoju općine.

Nakon svečanog otvaranja visoka izaslanstva i dužnosnici u pratnji domaćina obišli su štandove vinara, no prije toga započeli su nastupi na velikoj pozornici Dana berbe grožđa. Ženska klapa „Bura“ župe Gradina svojim je nastupom započela zabavni program, na sebi svojstven način dobrodošlicu ljubiteljima vina i tradicije poželio je mladi zdravičar Ilija Proleta, a tradicionalni scenski prikaz gaženja grožđa praćen muškom gangom i bećarcem upriličili su članovi HKUD Brotnjo.

Posjetitelji su nakon navedenih nastupa imali priliku vidjeti različite hercegovačke tradicionalne plesove, tradicionalne plesove u izvedbi kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, poslušati gangu i bećarac, klapske pjesme i mnogo toga po čemu su Dani berbe grožđa poznati i prepoznatljivi, ali ne u onolikoj mjeri koliko su to željeli organizatori jer to nisu dopustili vremenski uvjeti.