U Čitluku se održava turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“

Danas se u Čitluku održava turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“. Forum je organiziran u okviru 63. Dana berbe grožđa, a na forumu kao izlagači sudjeluju: prof. dr. sc. Mirjana Milićević, pročelnica smjera turizma i zaštite okoliša i voditeljica Centra za EU integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, dr. sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizma RH, mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute “Tur Kultur”, Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice hrvatskih društava turističkih vodiča i Branimir Penava, voditelj Herceg Etno sela Međugorje.

Forum se održava u Hotelu Brotnjo, a čast da otvori prvi turistički forum u okviru Dana berbe grožđa pripala je dr. Draganu Čoviću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“ održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, koji je na konferenciji za novinare, održanoj prije početka foruma, izrazio zadovoljstvo zbog organiziranja turističkog foruma u okviru manifestacije Dani berbe grožđa.

Kroz ovu aktivnost obogatili sadržaj ove, jedne od najstarijih manifestacija u Hercegovini. Rekao bih da ovaj sretan spoj tradicije, vinogradarsko – vinarske proizvodnje i narodnih običaja uistinu čini i daje mogućnost snaženja turističke atraktivnosti i kapaciteta ovog kraja što je prepoznato u svim strateškim i operativnim planovima naše vlade i županije… Ovom prilikom želim reći da Dane berbe grožđa, kao i bezbroj drugih manifestacija, gospodarskih, kulturnih, vjerskih, športskih i drugih manifestacija i institucija, redovito potičemo, pomažemo i to ćemo činiti i ubuduće jer su one dio naše uljudbe, naše tradicije, našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Sukus svih ovih naših aktivnosti koje smo provodili i provodimo u ovom razdoblju i koje ćemo, ako Bog da provoditi i nakon 7. listopada ove godine, jesu kvaliteta programa, jasna vizija i uporan rad – kazao je Herceg.

Uz isticanje učinjenog, predsjednik Vlade HNŽ pozitivnim je ocijenio i današnji forum za koji je Mirjana Milićević kazala kako stavlja naglasak upravo na ono čime se Brotnjo ponosi, tradiciju uklopljenu u prirodnu baštinu.

Sudionici foruma iz Republike Hrvatske, na druženju s novinarima, istaknuli su kako će na forumu, oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo, iznijeti pozitivne primjere iz prakse, ali i negativne primjere koji su zabilježeni u Republici Hrvatskoj kao lideru u turizmu u jugo-istočnoj Europi, te da će na forumu sa svojim kolegama razgovarati o uspostavljanju što bolje suradnje i sinergijskom djelovanju.