U hotelu “Cesarica” održana stručna predavanja za vinogradare i vinare

Trećeg dana tradicionalne turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije Dani berbe grožđa u međugorskom hotelu „Cesarica“ održana su stručna predavanja za vinogradare i vinare.

Na sinoćnjem druženju eminentnih stručnjaka iz područja vinogradarstva i vinarstva i samih uzgajivača vinove loze i vinara predstavljeni su Agronomskog i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Federalni agromediteranski zavod Mostar, kao i zanimljivo istraživanje a razgovarano je i o ostalim temama vezanim za područje vinogradarstva i vinarstva.

Sinoćnji predavači bili su: doc. dr. sc. Tihomir Prusina, prof. dr. sc. Ivan Ostojić, doc. dr. sc. Perica Bulić i dipl. ing. polj. Mario Leko, rukovoditelj odjeljenja biljne proizvodnje Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Prof. dr. sc. Ivan Ostojić predstavio je Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru koji je već niz godina nositelj organizacijskih aktivnosti vezanih za predavanja. Poseban naglasak u svom izlaganju Ostojić je stavio na mjesto i ulogu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u izobrazbi stručnog kadra za potrebe vinogradarstva i vinarstva na području Hercegovine.

Kada je riječ o Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, doc. dr. sc. Perica Bulić na predavanjima je predstavio rezultate istraživanja koje su uz njega i njegovog kolegu doc. dr. sc. Viktora Lasića proveli studenti: Marija Jurić, Slaven Pehar, Mario Čule, Marija Blažević, Luka Barać, Marijela Ivandić, Renata Vuleta i Lara Šalinović. U svom istraživanju spomenuti su napravili presijek stanja u vinogradarskoj 2017. godini.

O ustroju, ulozi, aktivnostima, ciljevima i planovima za budućnost Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar nazočnima su govorili prof. dr. sc. Marko Ivanković, direktor Zavoda i dipl. ing. polj. Mario Leko, rukovoditelj odjeljenja biljne proizvodnje Zavoda, a nazočnima se sinoć predstavio i Franz Haschej, vinski vitez Europskog vinskog viteškog reda.
Franz Haschej, izaslanik Senata Europskog vinskog viteškog reda za Jugoistočnu Europu predstavio je viteški red koji okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe i dao osvrt na aktivnosti vezane za osnivanje reda Vitezova vina BiH.

Nakon što su predavači odgovorili na pitanja prisutnih, druženje je nastavljeno na domjenku koji je za ovu priliku pripremila obitelj Vasilj, vlasnici hotela „Cesarica“ i vinarije „Carska vina“.